Welkom bij
Huub Zunnebeld van BC Niet Kwetsbaar (Goor) heeft een duidelijk en informatief overzichtsartikel geschreven over het arbitreren. Met zijn toestemming wordt in de rubriek “Arbitrage” de komende tijd hieruit gepubliceerd in de rubriek “Arbitrage”.
Waarom spelen we bridge?
Om het plezier met jezelf, het plezier met je partner, het plezier met je tegenstanders èn het plezier met de arbiter.
Een veel voorkomend misverstand: Als de arbiter er bij wordt gehaald, lijkt het alsof dat ten koste gaat van het plezier dat men aan bridge beleeft.
Vaak wordt er onder het motto “we spelen niet met het mes op tafel” een mogelijke overtreding van de regels aan de tafel onderling opgelost. Maar veel bridgers kennen de Spelregels niet en dat kan tot nare situaties leiden. Veel ergernis ontstaat als spelers onderling de ‘straf’ vaststellen voor een overtreding en als vervolgens de betrokken spelers de regels er later nog eens op nalezen en concluderen dat de zogenaamde oplossing helemaal niet juist was.
Wanneer je iets niet zeker weet, maar je het idee hebt, dat er iets mis gaat, roep dan de arbiter.
Juist om het plezier van het bridgen te behouden. Het rechtzetten volgens de spelregels handhaaft het bridgeplezier!
De spelregels zijn bedoeld om onregelmatigheden recht te zetten en om te voorkomen dat de Niet Overtredende Partij wordt benadeeld.
De taak van de arbiter is om het spel volgens de regels te laten verlopen en recht te zetten wat krom is. De taak van de arbiter is niet om zondermeer een straf uit te delen, dat gebeurt alleen wanneer de Niet Overtredende Partij nadeel ondervindt van de onregelmatigheid en dat is lang niet altijd het geval.
De arbiter is er ook om uitleg van de regels te geven, ook als er (nog) geen overtreding heeft plaatsgevonden! Het is dus geen probleem om van de spelregels gebruik te maken, wanneer iemand de regels overtreedt. Doe je dat niet, dan doe je jezelf vaak te kort. De regels zijn er voor iedereen, een volgende keer speel jij tegen iemand die de regels wel toepast en om arbitrage vraagt, roep dus de arbiter. De arbiter is er voor opgeleid om spelsituaties te beoordelen en te corrigeren.
EERLIJK BRIDGE: VRAAG OM ARBITRAGE!
Wel of geen arbitrage vragen laten afhangen van “leuke” of “minder leuke” tegenstanders of omdat de tegenstanders nog weinig ervaring hebben verhoogt het risico van spanningen. Doe het dus altijd, ongeacht de tegenstanders, maar ga wel op een hoffelijke manier om met elke onregelmatigheid.
Bridgers met weinig ervaring leren op deze wijze dan ook de spelregels kennen.Tevens kan worden voorkomen dat ervaren bridgers, die de spelregels ook niet goed kennen de onervaren bridgers benadelen.
Als u moeite hebt met het vragen om arbitrage, doe dat dan toch, in het pure belang van de arbiter zelf. Die kan namelijk alleen aan de hand van de praktijk zijn opgedane spelregelkennis en inzicht op niveau houden! Veel arbiters verliezen hun kennis en inzicht als ze niet worden uitgenodigd.
Roep dus de arbiter, Arbiter …help !!
Tot de komst van de arbiter niets doen!
Niet alvast een vervangend bod doen!
Geen dicht liggende kaarten inzien of (bij)spelen!
En zeker niet voor eigen rechter spelen zoals hierboven!
Viering 75-jarig jubileum Bridgeclub Stadskanaal: een onvergetelijke dag Afgelopen...
Beste leden van de Bridge-Club Stadskanaal, Allereerst natuurlijk de beste wensen met heel veel...
Op zaterdag 1 februari 2025 spelen we de Lorelei. Het loopt al aardig storm met de aanmeldingen....